Merkezi Yağlama Sistemlerini Neden Kullanmalıyız?

14-03-2023 08:53
Merkezi Yağlama Sistemlerini Neden Kullanmalıyız?

OTOMATİK MERKEZİ YAĞLAMA NEDİR?

Makine elemanlarının daha verimli ve arızasız çalışmalarını sağlamak ve ekonomik kullanım ömürlerini uzatmak için Otomatik Merkezi Yağlama Sistemleri geliştirilmiştir. Merkezi yağlama sistemlerinin makineler üzerine uygulanması sayesinde makine elemanları çalıştığı süre içerisinde yağlanmaktadır. Bu sayede çalışan yüzeyler için gönderilen yağ bu çalışma hareketi sayesinde parçalar üzerine ince bir tabaka oluşturmakta ve bu şekilde tam bir koruma sağlanmaktadır.
 
Merkezi yağlama sistemleri ile doğru bir korumanın yapılabilmesi sayesinde ekipmanların kullanım ömürleri uzatılmış, enerji giderleri en aza indirgenmiş, yağlanması zor olan yerlerdeki noktaları yağlanır duruma getirilmiştir. Yapılan hesaplamalar ve tecrübelerimize dayanarak, makinelerin mauel olarak yağlanmaması sonucunda oluşabilecek 1 saatlik duraksamalardaki işletme zararları otomatik yağlama sisteminin maliyeti ile eşdeğerdir.

EL İLE YAĞLAMA KAYIP DEMEKTİR!

Makine sistemlerinin manuel olarak yağlanması, yağın görevini yerine getirmesine engel olur. Yağlama işlemi ekipman dururken yapıldığı için, ekipmanın ilk hareketinde verilen yağın büyük miktarı dışarı atılmaktadır ve bu sebeple yağ görevini yerine getiremeden harcanmaktadır. El ile yağlamada insan hatası faktörü yüksek seviyededir. Yağlamayı gerçekleştirecek kişinin yağlama yapmayı unutması yada ertelemesi mümkün olabilmektedir. Her ekipmanda yağlama noktaları sayısı farklıdır, bu sebeple çok zor pozisyonlarda olan yağlama noktaları bulunabilmektedir. Bu zor pozisyonda bulunan yağlama noktaları çoğu zaman yağlanamamaktadır.

EL İLE YAĞLAMANIN MALİYETLERE ETKİLERİ:

Makine sistemlerinde manuel yağlamanın maliyetlere olan etkileri pek dikkate alınmaz. Manuel yağlamayla yapılacak uygulamalarda;
 
A. Ekipmanlarının doğru yağlanmaması sonucunda erken aşınması. / Tamir - Bakım Masrafları
 
B. Makinenin yağlama amacıyla durdurulması. / İş gücü kaybı
 
C. Yağlama yönteminin her defasında aynı kalitede uygulanamaması. / Kalitesiz yağlama
 
D. Yağlamanın gerektiği gibi yapılamamış olması sebebiyle çalışan yüzeylerde meydana gelen zorlanmalar ve bu zorlanmalar sebebi ile oluşan enerji kaybı. / Enerji kaybı
 
E. Yağlamanın gerektiği gibi yapılmaması sonucu aşırı yağ sarfiyatı / Fazla yağ sarfiyatı
 
F. Yanlış yağlamanın meydana getirdiği çevre kirliliği. / Kirlilik
 
Sıralanan bu unsurlar işletmeler tarafından göz ardı edilebilmektedir. İşletmelerin üretim maliyetlerine etken olan bu unsurlar işletme giderlerine temel teşkil etmektedir. Makine arızalarının meydana gelmesindeki bu sebepler arızanın nedeni olarak düşünülse de arızanın giderilmesiyle otomatik yağlamanın getireceği maliyet sebebiyle göz ardı edilebilmektedir. Vaka tespit raporlarına ve yapılan araştırmalara göre, makine genel bakım maliyetlerinin %40'lık bölümü yağlama ve yağlamayla ilgili faaliyetlerden oluşmaktadır. Ayrıca bakım maliyetlerinin %15'lik bölümünü de yetersiz yağlamadan kaynaklanan bakım işçiliği oluşturmaktadır. Yine tespitlere göre rulman hasarlarının %50'lik bölümünün yetersiz yağlamadan kaynaklandığı belirlenmiştir. Ayrıca yağlamanın makine ekipmanlarının ömrü açısından önemi yukarıda belirtilen araştırma değerleriyle de ortaya konmaktadır. Makine ekipmanlarının uzun süreli ve verimli olarak çalışabilmesi için periyodik olarak yağlanması gereklidir.

OTOMATİK MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMLERİNİN SAĞLAYACAĞI YARARLAR:

El ile yapılan yağlamalara göre sürekli, temiz, ihtiyaca göre belirlenen miktarda yağlama yaparak ısınmayı en düşük seviyeye indirir ve fazla yağ kullanımını önler.
 
El ile yapılan yağlamalara göre sıklıkla yağlama, yağlama noktalarının unutulması veya yetersiz yağlama yapılması gibi riskleri ortadan kaldırır.
 
Ekipmanların yetersiz veya yanlış yağlanmasından kaynaklanan aşınmalar sebebi ile, arızalı ekipman değişimi sürecinin iş maliyetine getireceği etkileri azaltır.
 
Aşınan ekipmanların sürtünme kuvveti sebebi ile oluşturacağı fazla enerji tüketimini azaltır.
 
Bakım maliyeti ve işçiliklerini azaltır.
 
Otomatik yağlama sistemlerinin toplam satın alma maliyetine etkisi, bu sistemlerin kullanılmaması ile meydana gelecek zarar ve etkiler göz önüne alındığında çok düşük değerdedir.


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.