Kaplin Nedir? Neden Kullanılır.

14-03-2023 09:25
Kaplin Nedir? Neden Kullanılır.
Kaplin Nedir, Kaplin Çeşitleri Nelerdir?

Endüstriyel alanda üç aktarımını sağlayan birçok aktarma organı bulunur. Aktarma sistemlerinin en önemlilerinden KAPLİNLER aynı zamanda güvenilir güç aktarımının elemanıdır. Kaplinler iki farklı mekanızda arasında köprü vazifesi üstlenerek güç aktarımı sağlayarak hareket etmelerini sağlar. Kaplinler hareket aktarımını ve momenti bir diğer hareket organına aktarırlar. Kaplinler ihtiyaç duyuldukları uygulamaya göre farklı tip, çap, uzunluk ve torklarda üretilirler.

EGFLEX Kaplin

Kaplin Kullanım Amacı Nedir?

Kaplin kullanımının temel amacı güç aktarımıdır. Bir başka bir amaç ise, yanlış hizalamanın etkilerini ortadan kaldırmaktır. Bu, montaj hatalarının olduğu veya sürücü ve sürülecek bileşenin yükseklikte veya paralel düzlemde tam olarak hizalanmadığı durumlarda, yanlış hizalanmış alanlarda ve bileşen parçalarında ek basınç ve aşınma olacağı anlamına gelir. Bir kaplin bunun etkisini emer ve bu hasarı önler. Genellikle farklı bileşenlerde boyut, boyut, montaj vb. konularda küçük dalgalanmalar olacaktır ve kusursuz bir hassasiyetle birleştirilmesi çok zor olabilir bu nedenle tasarıma bir kaplinin dahil edilmesi, uygulamanın nihai çıktısını etkilemeden bu küçük dalgalanmalara izin verir.

Kaplinlerin bir başka kullanım nedeni, bileşenleri titreşim veya darbeden korumaktır. Motorlar sıklıkla titreşir, bu titreşim sonucunda bileşende küçük artımlı hareketler anlamına gelebilir. Bu hareketler tahrik edilen bileşende hasara ve aşınmaya neden olabilir. Kaplin, bu titreşimi ve acil frenlemeden veya durmadan kaynaklanan tüm şok yüklerini emer ve olası hasarları önler.

Yine tahrik edilen bileşenleri korumak için başka bir neden, motor veya sürücünün ısı ve bir miktar statik yük oluşturması ve kaplinin bu ısıyı emmesi ve hasara neden olabileceği uygulamaya ulaşmasını engellemesidir. Özel iletken kaplinler, tehlikeli alanlarda statik ve kıvılcım riskini de ortadan kaldırabilir.

Kaplinlerin görevlerini maddelerle sıralarsak;

Sistemi darbe ve titreşimlerden korumak

Hizalama hatalarının önüne geçmek veya minimuma indirmek

Güç aktarımındaki kayıpları en aza indirmek ve sistem verimliliğini arttırmak

Bakım maliyetlerini en aza indirmek

Sistemde meydana gelebilecek kırılma vb olayların önüne geçmek


Kaplinlerin bir başka kullanım nedeni, bileşenleri titreşim veya darbeden korumaktır.
ENKODER KAPLİN

Kaplin Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Kaplin seçimi yapmadan önce kaplinin çalışma ortamları göz önünde bulundurulmalıdır. Sıcaklık, titreşim koşulları bunlardan biridir. Kaplin seçimi için bilinmesi gerekenler;

-Maksimum ve minimum eksenel ve açısal kaçıklık

-Yük sınıfı

-Burulma momenti


-Sistemin çalışma sıklığı

-Tork değerleri

-Mil çapları

Kaplin Çeşitleri Nelerdir:

Kaplinlerin endüstride kullanımı yaygın olmakla birlikte uygulamaya göre birçok kaplin çeşidi bulunur. Genellikle endüstriyel uygulamalarda sıkça tercih edilen kaplinler ise;

Tam flex dişli kaplin

Elastik kaplin

Plastik Kaplin

Yaylı kaplin

Çelik Yaylı kaplin

Yukarıda saydığımız kaplinlerin dışında körüklü kaplin, zincir kaplin, hidrolik kaplin, manyetik kaplin, disk kaplin, spindle ve tork sınırlayıcı kaplin gibi çeşitleri de bulunur.



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.